Napjainkban elengedhetetlen a jó és erős jelszó használata. A hackerek mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék ezeket az adatokat. Az átlag felhasználó pedig csak annyit mond, az enyém úgyse kell senkinek. Pedig ez máshogy van. Hogy miért lopják el az átlag felhasználók jelszavát? Nos erre a válasz az, hogy több mint valószínűleg ugyan azt a jelszót használja a levelezéshez, mint az internetes bankjához. Ezért is mondják azt a biztonsági szakemberek, hogy minden fiókhoz más és más jelszót használjunk, és időnként változtassuk meg az azokat.

Egy jó jelszó 12-16+ hosszú, tartalmazz számokat, kis és nagybetűket és esetleg még speciális karaktereket is. Ezt viszont nehéz megjegyezni, főleg úgy, hogy minden egyes fiókunkhoz egy teljesen másik összefüggéstelen karakterlánc tartozik.

Erre a problémákra találták ki a jelszókezelőket, amit úgy lehet elképzelni, mint egy széf. A széf tartalmának megnyitásához pedig egy mesterjelszóra van szükségünk.

Jelszókezelő szoftvereket két különböző csoportba csoportosíthatjuk, online (felhő alapú) és offline (helyi eszközön tárolt). Az online előnye, hogy automatikusan szinkronizál így a széf tartalma mindig friss marad, de ha feltörik akkor az összes fiókunknak búcsút inthetünk, ezért, ha ilyenben gondolkozunk mindenképpen erős mesterjelszót válasszunk és kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást. Az offline előnye, hogy a saját eszközünkön tároljuk, tehát ha véletlenül nem visszük magunkkal vagy nem frissítjük az adatbázist az összes eszközünkön, ahol csak tároljuk (pendrive, laptop, telefon stb..) akkor könnyen kizárhatjuk magunkat. Persze erre is van megoldás, hiszen néhány program biztosit olyan lehetőséget, hogy az adatbázist felhőbe is menti (pl.: OneDrive, Google Drive, Dropbox stb…).

Ha online a felhőben szeretnénk tárolni, akkor erre az egyik legjobb megoldás aLastPass széfje. Mobilon, tableten és számítógépen is teljesen ingyenes. A kétlépcsős azonosításnak köszönhetően a fiókunk is nagyobb biztonságot élvezz az illetéktelenekkel szemben. Emelet még arra is van lehetőségünk, hogy a családtagokkal, ismerősökkel megoszthatjuk a jelszavunkat.

LastPass
Forrás: lastpass.com

Offline programok közül a KeePass-t emelném ki. Rengeteg kiegészítőt készítettek hozzá, érdemes átfutni őket, hiszen vannak kiegészítők, amik a felhőbe is mentenek és van olyan is ami a böngészőbe épül és képes automatikusan beírni a jelszavunkat.

KeePass
Forrás: keepass.info

Összegezve: használjunk minden fiókunkhoz más-más jelszót, lehetőleg legalább 12 karakter hosszú legyen (kis nagy és számokat mindenképpen tartalmazzon), illetve ahol csak lehet kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást. Ha nem is akarunk jelszó kezelőt használni, akkor is érdemes generált jelszavakat használni(https://identitysafe.norton.com/password-generator/), legalább a legfontosabb fiókjainknál (email, bank, közösségi oldalak).

Norton jelszó generátor
Forrás: itnyelven.hu