A közösségi médiában sokszor találkozhatunk félrevezető vagy álhírekkel. Ebben az esetben sincs máskép. Újra elkezdett terjedni, hogy a Samsung 1 euróért kínál okostelefont, ha ellátogatunk a gyártó "titkos" weboldalára, viszont ez ÁTVERÉS, és csak az email címedre, jelszavadra, telefonszámodra, bankkártya adataidra vadásznak!
Maga az egész nagyon kecsegtető tud lenni, de vegyük szemügyre a furcsaságokat!

Különböző oldalakról hírdetik a kamu Index cikkét. A kékkel aláhúzott résszel jelöltük, hogy hogyan lehet gyorsan kiszúrni, hogy ez csak egy álhír.

1. A hirdetés szövege

Maga a bejegyzés(ek) szövege furcsán lettek megfogalmazva, az egész azt a benyomást kelti, hogy ez fordító szoftver segítségével hozták létre.

2. Adatok az információs sávban

Vegyük szemügyre a kép alatti szürke információs sávot. Itt látható egy angol oldal elérési címe (domain neve), illetve a cikk címe. Előbb pedig olvastunk néhány furán megfogalmazott mondatot, amit feltételezhetően más nyelvről fordítottak át.

A hírdetés megnyítása után egy Index szerű oldal látható, a böngésző címsorában pedig egészen mást olvashatunk.

3. Böngésző címsora

Miután megnyitottuk a cikket, először is vessünk egy pillantást a böngésző címsorára. Láthatjuk, hogy külföldi végződésű, mégis azt a látszatott kelti a weboldal mintha az Index oldalán lennénk.

Vannak speciális esetek is, amikor a címsor hasonlít a tényleges oldalra, ebben az esetben az adathalászok azt használják ki, hogy a mobil eszközünk csak az első 10-20 karaktert jelzi ki, mert a többi nem férne ki. Ezekben az esetekben így szoktak trükközni: www.index.hu.adathalaszweboldal.vegzodes vagy www.index.hu----adathalaszoldal.vegzodes, és a listát még sokáig lehetne sorolni...

Tehát valahogy győződjünk meg arról, hogy valóban azon az oldalon vagyunk, és figyeljük ezeket az apró szinte észrevehető jeleket. Mondjuk másoljuk ki az oldal hivatkozását, és küldjük el magunknak, vagy másoljuk be egy szövegszerkesztőbe/jegyzettömbbe, vagy bárhova, ahova szöveget tudunk beilleszteni.

Magyar hozzászólások külföldiektől, irreálisan sok reakcióval.

4. A cikk tartalma, hozzászólások

Ha az oldal aljára tekerünk, találhatunk Facebook hozzászólásokat. Igen ám, de ha elkezdjük olvasni őket, láthatjuk, hogy minden hozzászóló külföldi, de az összes hozzászólás magyarul van írva ezen felül az összes hozzászólásra irreálisan sok reakció érkezett, illetve, ha van beállítva profil képünk, az a hozzászólási lehetőségnél nem jelenik meg.

A cikk elejére beszúrtam 3 különböző hirdetést, és aláhúztam az oldal nevét, illetve az oldal címét. Ez is árulkodó lehet főleg, ha már rákattintottunk a hirdetésre, és egy Index szerű oldal töltött be. Ha az Index hirdetne ilyet, akkor azt nem más Facebook oldalról tenné.

Összegezzük: Jelenleg az Index nevével élnek vissza, de ez lehetett volna más hírportál vagy egyéb népszerű oldal is. Figyeljünk, a részletekre, nézzük meg a böngésző sávját, hogy valóban azon az oldalon vagyunk, aminek ki adja magát, és ha bármi gyanúsat veszünk észre jelezzük valamilyen formában a hivatalos oldal üzemeltetőinek, és jelentsük a közösségi portálon, mint árverés/csalás vagy álhír.


Összegezzük: Jelenleg az Index nevévvel élnek vissza, de ez lehetett volna más hírportál vagy egyébb népszerű oldal is. Figyeljünk, a részletekre, nézzük meg a böngésző sávját, hogy valóban azon az oldalon vagyunk aminek ki adja magát, és ha bármi gyanusat veszünk észre jelezzük valamilyen formában a hivatalos oldal üzemeltetőinek, és jelentsük a közösségi portálon mint árverés/csalás vagy álhír.